Anesinhas Køkkenrenovering

DIY – Køkkenrenovering


Anesinhas Køkkenrenovering

I dag kommer jeg til at skrive om det mest spændende (og største) projekt vi har udført herhjemme: køkkenrenovering. Nu når jeg er på orlov, har vi ikke så mange penge til rådighed, faktisk har vi ikke penge! Så vi besluttede os for at spare håndværkerløn ved at udføre renovation af køkken med vores egne hænder.

For ca. 1 år siden købte vi travertinmarmor til vores køkkenvæg. I vores hus er alt så klassisk skandinavisk og alt er sort og hvidt! Det ser jo også eksklusivt ud, minimalistisk, og det var kærlighed ved første blik, der vi købte huset for 4 år siden. Men… man bliver jo lidt træt er alt den minimalisme, sort og hvid stil… vi manglede farver og varme. Jeg er jo sydlandsk og savnet lidt af den hyggelige stil man kan finde i Brasilien. Jeg ELSKER farvepalleten som findes i travertinmarmor, desuden giver den lige den varme vi søgte efter. 

Men hvad så? Klinkerne var købt, men der kom aldrig noget ud af det, indtil jeg for ca. 3 uger siden spurgte min kære mand: “Hvornår tager vi os sammen til at lave vores køkkenprojekt?” hvorefter han straks svaret mig: “Tja… jeg tænkte på det samme!”

Så gik han på ferie og lige pludselig kom han hjem med spartel masse, fliseskære, pensler og nogle andet værktøj for at pille køkken væggen ned. (her købte vi materialle og værktøj)  Vi havde sorte glasklinker, som målte ca. 3x3cm og den klæbemasse der blev brugt var åbentbart en der virkelig klæber! Den første dag brugte vi lang tid på at forsøge pille ca. 30cm bredde af klinkerne. Vi prøvet at gøre det sådan at gibsplade bagved stadig kunne bruges. Det viste sig dog at være umuligt…lektie #1 lært!!!

Anesinhas køkkenrenovation

Så begyndte han af være lidt mere ‘reckless’ med gibspladen bagved… det gik lidt hurtigere, men alligevel ville de åndsvage klinker ikke komme af!

Dag 3: Klinkerne ville stadig ikke komme af på en nem måde! Stakkels J, havde allerede smerter i armene. Imens vi drak en kop kaffe og snakket lidt fik han idéen af at fjerne klinkerne sammen med den gibsplade der var bagved. Og lige som en tryllekunst fik han helle væggen ned… voila! Jeg skal være ærlig at sige, at jeg var lidt skeptisk mht. resultatet… nu stå vi med en vægge uden gibsplade. Man J var selvsikker… “Det er meget nemt, nu kører jeg lige i byggemarket og køber en gibsplade. Så kan jeg skære den til, sådan at det passer til hullet.” Og så kørte han… han var så spændt! 🙂

Gibspladen blev sat på plads, fæstnet med skruer og lim. Hurtigt og ikke særligt svært, Lektie #2.

Nu kom så den sjove del af opgaven… Vi spartlede og rettede niveauforskellen imellem den nye og den gamle gibsplade. Så ventede vi i 24 timer.

En omgang til med spartelmasse for at dække små fejl. Derefter en sidste pudsning og væggen var så flot som ny! Jeg blev virkelig positiv overrasket. J havde allerede vist mig at han ikke er helt umulig som håndværker, på trods af at han nægter det! Men det blev virkelig flot!

Inden vi kunne fortsætte arbejdet, skulle vi vente på at væggen tørrede igen. Så vi smuttede en hurtig tur til Sverige, for at besøge en veninde (blog indlæg om færge kommer senere).

Hjemme igen skar J klinkerne til, så de passede til stikkontakterne og til væggens bredde, blandede klæbbemassen, og vi startet med at sætte klinker på væggen. Jeg havde så mange sommerfugle i maven, jeg var bange for at gør noget forkert! Vi skulle skynde os for klæbemassen tørrer meget hurtigt – det stressede mig lidt. Efter at klinkerne blev ‘banket’ på plads, kunne vi allerede der ser hvordan vores eventyr ville blive til! Jeps, meget tilfredse! 🙂

Anesinhas køkkenrenovation2

Det der er en lille smulle irriterrende ved at opsætte klinker er at man skal vente rigtig meget. Hver eneste trin kræver tørretid af enten 24 eller 48 timer. Vi er utålmodige og kan ikke lide at vente!

Men så kunne vi arbejde på det andet projekt vi aktuelt havde: lave vores repos om til legerum! Ja, vi lavede to projekter på en gang (jeg kommer også til at skrive om dette projekt).

Ventetiden var ved at blive slut. Efter at vi havde fugede klinkerne og ‘vasket’ fugemassen af fra selve klinkerne vidste vi at det ikke var længe før vi kunne nyde vores nye “skandinavisk middelhavskøkken”! Vi var helt op at køre!! Efter at vi havde forseglet klinkerne 3 gange (så kommer der ingen pletter fra madlavning eller vand), begyndte vi at hænge stænger og hylder på plads, samt at installere LED lys under hylderne. Den del af køkken har altid været lidt for mørk, og  jeg kan simpelthen ikke arbejde i mørke.

Nu er det slut!

Anesinhas køkkenrenovation3

Køkkenet har fået præcis den charme og hygge vi altid har længtes efter, travertinvæggen skabte en sammenhæng imellem stuen og køkkenet, og den sorte klinkevæg er endelig væk! 🙂 Når solen skinner (og det gjorde den allerede den dag vi var færdig), får køkkenet en dejlig varm ‘nuance’ af middelhavsmagi… på trods af den sorte granitbordplade. Vi synes selv at travertinmarmor giver et sofistikeret touch til køkkenet. For at give det sidste touch købte J en fin lille gave til mig, i form af en citronmellise plante i terracota krukke.

Køkkenrenovering før go efter

Efter dette DIY projekt har vi faktisk lyst til at fortsætte, så igår spurgte J mig “Hvad er så vores næste projekt?”

Tja… det kan godt blive en ‘addiction’ at renovere. Men den tilfredshed man får efter sådan noget, er ubeskriveligt.

Knus

A!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s